THE 2021 Dünya Sıralamasına En Genç Türk Üniversitesi

İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) dünyanın en iyi üniversitelerini sıraladığı World University Rankings 2021 listesinden sonra üniversiteleri 11 alanda derecelendirdiği World Rankings by Subject (Dünya Alan) sıralamasını açıkladı. World University Rankings 2021 sıralamasına ilk girdiği senede 601 - 800 aralığında yer alarak önemli bir başarıya imza atan Özyeğin Üniversitesi, 28 Ekim günü açıklanan alan sıralamasında ise “Mühendislik ve Teknoloji” alanında Türkiye’nin en iyi 4. Üniversitesi oldu.

Türkiye’den 29, dünyadan ise 1.098 üniversitenin yer aldığı mühendislik ve teknoloji alanı sıralamasında, Özyeğin Üniversitesi 501 – 600 bandında dünyanın en iyi üniversiteleri arasına girerek araştırma üniversitesi kimliğini bir kez daha tescillemiştir.

Mühendislik programları özelinde ise Özyeğin Üniversitesi İnşaat Mühendisliği alanında Türkiye’nin en iyi vakıf üniversitesi olarak yer aldı. Endüstri Mühendisliği programı ile 3., Makina Mühendisliği ve Elektrik Elektronik Mühendisliği alanlarında ise en iyi 4. üniversitesi olmayı başarmıştır.

Üniversitemiz, THE’nın 2021 genel dünya sıralamaları ile mühendislik ve teknoloji alanındaki sıralamada yer alabilen Türkiye’nin en genç üniversitesidir.
2010 yılından bu tarafa her yıl dünyanın seçkin üniversitelerini enerji, geri dönüşüm, altyapı, iklim değişikliği, su kaynakları, ulaşım ve eğitim gibi farklı alanlarda değerlendiren UI GreenMetric World University Rankings, yükseköğretim kurumlarını her değerlendirme alanı için puanlayarak uluslararası arenada sıralıyor.

Dünyanın tüm yükseköğretim kurumlarının katılımına açık olan GreenMetric’in 2020 yılı değerlendirmesinde tüm dünyadan 912 üniversite yer aldı. Özyeğin Üniversitesi, bu yılki sıralamada 912 üniversite arasında 143’üncü sıraya yerleşerek, Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında birinci, 56 Türk üniversitesi arasında üçüncü oldu.

Özyeğin Üniversitesi “GreenMetric Sıralaması”nda Vakıf Üniversiteleri Arasında Üst Üste 2. Kez Birinci

Üniversite kampüslerindeki sürdürülebilirlik çalışmalarını dünya çapında derecelendiren ve çevre bilinci konusunda uluslararası bir platform olan GreenMetric’e ait 2020 sonuçları açıklandı. Özyeğin Üniversitesi, Türkiye’deki vakıf üniversiteleri arasında 2019’un ardından 2020’de de birinci sırada yer alma başarısı elde etti.

Özyeğin Üniversitesi Öğrenci Memnuniyetinde A+ Üniversiteler Arasında Yer Aldı

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2020 raporuna göre Özyeğin Üniversitesi 192 üniversite arasında araştırmadaki tüm memnuniyet alanlarında ‘A+’ seviyesiyle derecelendirildi. Üniversite bu başarısı ile her alanda A+ seviyede olan 5 üniversiteden biri oldu. 2017, 2018 ve 2019 “Genel Memnuniyet” sıralamalarında 3 yıl üst üste birinci olan Özyeğin Üniversitesi, bu yıl Türkiye’nin en iyi 2. üniversitesi olarak yer aldı. Özyeğin Üniversitesi ayrıca “Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği” alanında Türkiye’nin en iyi üniversitesi seçildi.

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2020 raporunun sonuçları açıklandı. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr) tarafından yürütülen araştırmaya göre Özyeğin Üniversitesi, “Genel Memnuniyet” sıralamasında tüm üniversiteler arasında bu yıl da en üst düzey memnuniyeti belirten ‘A+’ seviyesinde öğrencilerinin beklentilerini karşıladı. Araştırmaya 125’i devlet, 67’si vakıf olmak üzere 192 üniversitede öğrenim gören 39 bin 386 öğrenci katıldı. TÜMA’nın 2017, 2018 ve 2019 “Genel Memnuniyet” sıralamalarında üç yıl üst üste birinci olan Özyeğin Üniversitesi, 2020 araştırma sonucuna göre de Türkiye’nin en iyi 2. üniversitesi olarak yer aldı.

Üniversite Araştırma Laboratuvarı (ÜniAr) kurucuları Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel tarafından üniversite öğrencilerinin deneyimlerini ve memnuniyetlerini ölçmek amacıyla herhangi bir kurum ya da kişiden finansal destek alınmadan yapılan araştırmada “Öğrenim Deneyiminin Tatminkarlığı”, “Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu”, “Akademik Destek ve İlgi”, “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet”, “Öğrenme İmkan ve Kaynaklarının Zenginliği” ve “Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği” olmak üzere altı alanda öğrencilerin memnuniyetleri araştırıldı.

Sıralamada üniversitelere A+, A, B, C, D ve FF gibi notlar verildi. En yüksek memnuniyet oranına sahip üniversiteler ‘A+’, en düşük olanlar ise ‘FF’ ile notlandırıldı. Özyeğin Üniversitesi araştırmadaki tüm memnuniyet alanlarında en üst düzey memnuniyeti ifade eden ‘A+’ seviyesiyle derecelendirildi. Üniversite bu başarısı ile 192 üniversite arasında her alanda A+ seviyede olan 5 üniversiteden biri oldu. Rapora göre Özyeğin Üniversitesi ayrıca, “Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği” alanında Türkiye’nin en iyi üniversitesi seçildi.

Araştırmaya dahil olan 192 üniversiteden “Genel Memnuniyet” sıralamasında ‘A+’ ile derecelendirilen 4 devlet, 7 vakıf üniversitesi olmak üzere sadece 11 üniversite bulunuyor.

Araştırmanın tamamına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.