Araştırmacılığı bir yaşam biçimi haline getiren, toplum sorunlarını araştıran ve analiz eden, etkili ve akılcı çözümler üretebilen, mesleki etik ilkeler doğrultusunda çalışan, uluslararası ilişkiler ve psikoloji dallarındaki yenilikleri takip eden, mesleki bilgi ve becerilerini iş hayatında kullanabilen bireyler yetiştirmektir.
Antropoloji Lisans Programı yerel ve küresel düzeylerde sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi olguların insan deneyimini esas alan ve çözüm odaklı analizini yapabilen mezunlar yetiştirmeyi amaçlar. Öğrenciler modern hayatta karşılaşılan kültür ve deneyim çeşitliliğini gözlemlemeyi ve uygulanabilir somut projeler geliştirmeyi öğrenir.
2024’te kurulan program, üst düzey kavramsal eğitimin yanı sıra uygulamaya verdiği önemle fark yaratmaktadır. Türkiye’de benzeri bulunmayan disiplinler arası müfredatı, İş Antropolojisi ve Piyasa Etnografisi; Toplumsal Cinsiyet, Toplum, Siyaset; Yiyecek, Kültür ve Kimlik; Dijital Etnografi; Afetler ve Dayanıklı Kentler gibi dersleri merkezine alarak güncel dünya ihtiyaçlarına cevap verir. Program, katılımcı gözlem ve saha araştırmasına dayalı nitel ve nicel araştırma teknikleri ile, gündelik hayatta karşılaşılan alt-kültürel farklılıkları, kamuoyunu, tüketici davranışlarını anlamak için benzersiz bir çerçeve sağlar. Öğrencilerimiz, zorunlu staj dersi ve uygulamaya yönelik üst-seviye dersler ile 3. sınıftan itibaren teoriden pratiğe geçiş yapar.
Sürekli dönüşen küresel koşullarda toplum ve bireysel deneyim arasındaki karmaşık bağlantıları analiz etme becerisi, sosyoloji, tarih, psikoloji, uluslararası ilişkiler ve diğer sosyal ve beşerî bilim disiplinleri ile diyalog içinde sunulur. Bu disiplinlerüstü bakışı, öğretim üyelerimizin araştırma alanları ve ders yelpazesinin yanında, yan dal ve çift anadal seçeneklerine teşvik eden program yapısı da yansıtır.
Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’ne hoş geldiniz! Fakültemizin temel amacı, öğrencilerimizi gelecekteki kariyerlerine hazırlamanın yanı sıra onları, toplumsal sorumluluk bilinci yüksek, kültürel farklılıklara duyarlı, eleştirel ve çoğulcu düşünceyi içselleştirmiş bireyler olarak yetiştirmektir. Hedefimiz, öğrencilerimizin yaşadıkları çevrenin pasif izleyicileri değil, bilinçli ve etkin katılımcıları olmalarına rehberlik etmektir. Fakültemizde öğrenme, geleneksel dersliklerle sınırlandırılmanın ötesine geçer.
Psikoloji Programı öğrencileri, derslerde kazandıkları kuramsal bilgileri farklı şekillerde gerçek yaşama uygulama şansı bulur. Örneğin, dezavantajlı bölgelerde / mahallelerde okul öncesi çocukların gelişimine yönelik programlarda aktif olarak yer almakta ya da hastaneler, ruh sağlığı klinikleri, çocuk yuvaları, araştırma merkezleri, danışmanlık firmaları, şirketlerin insan kaynakları birimleri gibi farklı alanlarda stajlar yapmakta ve kendi araştırmalarını tasarlama, yürütme ve raporlama tecrübesi kazanmaktadır. Uluslararası İlişkiler Programı öğrencilerimiz; Programlamalı Sosyal Bilimler, Küresel Gıda Politikaları ve Avrupa’da Göç ve Hareketlilik gibi güncel konularda dersler almanın yanı sıra, öğrendikleri kuramsal bilgilerin pratikteki yansımalarını deneyimleyebilme fırsatı bulur. Örneğin, öğrencilerimiz Türk Dış Politikasında Güncel Konular dersinde yakın tarihimize yönelik birçok olayı ve diplomasinin temel ilkelerini tecrübeli diplomatlardan doğrudan öğrenebilmekte, Oyun Teorisi uygulamaları yapmakta ve yazım atölyelerinde yetkinliklerini geliştirmektedir.
2024–2025 akademik yılında ilk öğrencilerini kabul eden Antropoloji Programımız, “Uygulamalı Sosyo- Kültürel Antropoloji”ye yaptığı güçlü vurgu, kariyer odaklı staj olanakları ve disiplinler arası yaklaşımıyla öne çıkmaktadır. Örneğin; Piyasa Etnografisi dersi, iş yaşamı, ürün geliştirme ve kullanıcı deneyimi alanlarında antropolojik yaklaşımları ön plana çıkarır; Bilim, Teknoloji ve Toplum dersi, dijital etnografi, yapay zekâ ve hesaplamalı sosyal bilimler gibi yenilikçi araçlarla teknolojinin kültürel ve toplumsal yansımalarını ele alır. Fakültemiz bünyesindeki İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü, tüm Özyeğin Üniversitesi öğrencilerine, onların yeni deneyimlere açık, kültür, bilim ve çeşitliliğin önemine yönelik farkındalığı yüksek bireyler olarak gelişmeleri için geniş spektrumda dersler sunmaktadır. Bunlar; öğrencilerimizin her anlamda gerçek potansiyellerine erişmeleri konusunda yol gösterici olan seçkin akademik kadromuz sayesinde mümkün olmaktadır.
Fakültemizdeki programlar, dersler, akademik kadromuz, sunulan fırsatlar ve projeler hakkında daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Özyeğin Üniversitesi bölümlerini Bir Bölüm Üç Açı Programı ile yakından tanımaya ne dersiniz?
Lisans bölümlerimizi akademisyenlerimizin, mezunlarımızın ve öğrencilerimizin deneyimlerinden ve bakış açılarından yola çıkarak tanıtan YouTube video serimize buradan erişebilirsiniz.
* Bu oranlar son 3 yıldaki mezun verilerine göre hesaplanmıştır.
** Bu oranlar 2011-2024 yılları arasında tüm üniversite mezunlarımızdan 2025 Haziran ayında ulaşılabilen %87,5’unun verilerine göre hesaplanmıştır.
Bir araştırma üniversitesi olmamız, öğrencilere en güncel bilimsel araştırmalar konusunda bilgi sahibi olma imkânı sağlıyor. Yaptığımız araştırmalara öğrencilerimiz asistan olarak katılabiliyor ve bir araştırma ekibinin parçası olarak derslerde öğrendiklerini araştırma sürecinde görme imkânı buluyor. Lisans öğrencilerimiz araştırmalarını ulusal ve uluslararası konferanslarda ve/veya bölümümüz tarafından her yıl düzenlenen Çiğdem Kağıtçıbaşı Araştırma Festivali’nde sunma deneyimi kazanıyor. Bu deneyimler normalde lisansüstü programlarda yaşanabilecek deneyimler.
Türkiye’de ilk defa lisans seviyesinde verilen Hesaplamalı Sosyal Bilimler (IR421) dersi, sosyal bilimler ve bilişim teknolojilerini birleştirerek öğrencilere benzersiz bir deneyim sunuyor. Bu ders, sosyal bilimlerde yöntemleriyle teknolojiyi bir araya getirerek öğrencilere modern araştırma teknikleri, dijital beşeri veri izleri ve kestirimsel modelleri öğrenme imkânı tanıyor. Öğrencilere sosyal bilimlerin geleneksel yöntemlerinin yanı sıra, veri analizi, veri görselleştirme, programlama dilleri, yapay zekâ, makine öğrenmesi gibi bilişim teknolojilerini tanıtarak, uluslararası düzeyde popülerleşen “çok formasyonlu eğitim” modelini benimsiyor. Böylece öğrenciler, sosyal bilimler ile bilişim teknolojilerini kullanarak etkili araştırmalar yapabiliyor. Öğrenciler, bu sayede sosyal bilimler alanında yeni keşifler yapma ve araştırma yöntemleri geliştirme fırsatı buluyor. Bu da yüksek lisansa veya doktoraya devam edecek öğrenciler için ileri araştırma projelerinde asistanlık yapabilme ve bu teknikleri kullanabilme konusunda çok iyi bir başlangıç oluyor.
Özyeğin Üniversitesi Sosyal Medya hesaplarımızdan bizleri takip edin!
© 2025 Özyeğin Üniversitesi