Gastronomi ve Mutfak Sanatları Taban Puanları Skip to main content
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Taban Puanları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Taban Puanları

Özyeğin Üniversitesinde, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün toplam kontenjanı 9 adet tam burslu, 32 adet yüzde elli burslu, 27 adet ücretli olmak üzere 68 adettir. Taban puan ve sıralamaları için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

 Puan TürüBurs2024 Kontenjanları2023 Kontenjanları2024 Yerleşen Puanları2024 Yerleşen Başarı Sırası
GenelŞehit/Gazi YakınıDepremzedeEn DüşükEn YüksekEn DüşükEn Yüksek
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)SÖZTam Burslu9119497.16994522.5745931752
50% Burslu32*--20316.78454470,19339287.922504
Ücretli27--39266.38363357.00939688.509117.703

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı Nedir?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans programı; yiyecek ve içecek sektöründe kariyer yapmayı ve gastronomi alanında uzmanlaşmayı hedefleyen öğrenciler için tasarlanan 4 senelik bir eğitim programıdır. Program, kariyerini gastronomi, mutfak sanatları ve restoran işletmeciliği alanlarında yapmak isteyen öğrenciler için tasarlanmıştır ve restoran yönetimi ile bütünleşen yapısıyla Türkiye’de bir ilki oluşturmaktadır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında teorik ve pratik temel dersler ile sağlam bir altyapı veren program, ileri mutfak teknikleri uygulamaları ve restoran yöneticiliği alanındaki derslerle çok kapsamlı bir eğitim sunar. Öğrenciler dört yıllık akademik eğitimleri sürecinde, gastronomi alanında sağlam bir eğitim alarak edinmiş oldukları teorik bilgileri uygulama derslerinde pratiğe dönüştürerek deneyim kazanma fırsatı bulurlar.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı, Le Cordon Bleu International ile münhasır bir ortaklığa sahip olup, Le Cordon Bleu International’ın mutfak sanatlarındaki engin deneyimleri ve köklü eğitiminden faydalanır. Öğrenciler, mutfak sanatları derslerini, bizzat Le Cordon Bleu’nün eğitmen şeflerinden alır ve Le Cordon Bleu’nün eğitim materyallerini kullanarak tekniklerini öğrenir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde Hangi Dersler Var?

Temel mutfak ve pastacılık sanatı ile başlayan eğitim, klasik, modern ve ileri teknikler içeren uygulamalı derslerle zenginleşerek, uluslararası mutfak tekniklerini öğretir ve zengin bir yelpazede sunulan restoran yönetimi alanındaki dersleriyle işletmecilik boyutunu tamamlar. Öğrenciler mutfak dersleri uygulamalarının öncesinde Le Cordon Bleu şefleri tarafından Gastroditoryum’da demo eğitimi alırlar ve ardından Ana Mutfak, Pastane Mutfağı veya Çok Amaçlı Mutfak’ta eğitimini aldıkları yemeklerin üretimini bizzat gerçekleştirirler. Program öğrencilere işletme alanında finansal muhasebe, uygulamalı ekonomi, yiyecek ve içecek yönetimi ve servis, pazarlama, yiyecek-içecek işletmelerinde hukuk, yiyecek ve içecek işletmelerinde planlama ve denetim ve girişimcilik gibi dersler sunar. Programın diğer önemli bir ayağını gastronomi alanındaki uygulamalı derslere temel oluşturan gıda hijyeni ve güvenliği, gıda bilimi, beslenme, gastronomi kültürü, Türk mutfak kültürü, gıda ve sürdürülebilirlik gibi dersler oluşturmaktadır. Hem kuramsal, hem de uygulamalı bir eğitim sunmayı hedefleyen Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı, bu amaçla öğrencilerine, geniş bir yelpazeye yayılan zorunlu derslerin yanı sıra Anadolu’nun Yerel Ürünleri ve Gastronomideki yeri, Görsel Sanatlar İçin Yemek Stilistliği, Restoran Fizibilite Çalışmaları, Filmlerde Yemek Kültürü gibi seçmeli derslerle engin bir vizyon sunar.  
Ders planını daha detaylı incelemek isterseniz bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Mezunları Ne İş Yaparlar?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden mezun olan kişiler, yemek kültürü, yiyecek ve içecek yönetimi ve başlı başına mutfak sanatarı noktasında profesyonelleşmiş kişilerdir. Yurt içinde ve yurt dışında restoran, otel, kafe veya çeşitli yemek işletmelerinde aşçı veya baş şef olarak çalışabilmenin yanı sıra, menü ve tarif geliştirme, danışmanlık verme gibi alanlarda da uzmanlıklarını gösterebilirler. Otel ve işletmelerde yiyecek ve içecek operayon yönetimini üstlenebilir, organizasyon gibi daha yönetimsel işlerde çalışabilirler. Bunun yanı sıra, gıda yazarlığı ve medya sektöründe gastronomi alanında yazar olarak kariyerlerini sürdürebilmektedirler.

Özyeğin Üniversitesi'nde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Okumanın Faydaları Nelerdir?

Program öğrencilerin pratik becerilerini geliştirmeye yönelik sektörel projeler, vaka çalışmaları ve zorunlu stajlar ile zenginleştirilmiş, interaktif ve multimedya temelli bir eğitim sağlar. Öğrencilerimiz, Uluslararası Mutfaklar ve A la Carte Yiyecek Üretimi derslerinde hazırladıkları yemekleri, 110 kişilik uygulamalı restoranımız L’Atelier Bleu’de misafirlerin beğenilerine sunarlar. Öğrenciler ayrıca Duyusal Analiz Laboratuvarı’nda araştırma amaçlı duyusal analizler gerçekleştirebildikleri gibi çeşitli tadım aktiviteleri yaparlar.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı ile Aynı Puan Türünden Öğrenci Kabul Eden Programlar Nelerdir?

Özyeğin Üniversinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı sözel puan türünden öğrenci kabul eden bir bölümdür. Üniversitemizde sözel puan türüyle okuyabileceğiniz bir diğer program da İletişim ve Tasarımı Programı idir.

Bu programın taban puanları ve sıralamalarını incelemek için bu sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programına Dair Etkinliklerimizi Takip Etmek İçin Lütfen Aşağıdaki Formu Doldurunuz!

Vizyon-Misyon

Vizyon: Tüm paydaşlar tarafından en tercih edilen, öğrenen odaklı, girişimci araştırma üniversitesi olmak.
Misyon: Girişimci bir araştırma üniversitesi olarak topluma hizmet için çözüm odaklı ve katma değeri yüksek bilgi yaratmak, paylaşmak ve uygulamak.

İletişim Bilgileri

Yurt İçi Tanıtım Ekibi

  • Özyeğin Üniversitesi Nişantepe Mah. Orman Sok. 34794 Çekmeköy - İSTANBUL
  • (+90) 216 564 9000
  • tanitim@ozyegin.edu.tr